Het prosumententarief is een capaciteitstarief voor eigenaars van zonnepanelen die (op sommige momenten) zelf meer elektriciteit produceren dan ze consumeren. Dus: wie elektriciteit op het distributienet injecteert, wordt ook wel een ‘prosument’ genoemd. Meestal gaat het om particulieren of gezinnen die thuis op het dak zonnepanelen hebben. 

Het tarief is van toepassing voor netgebruikers die beschikken over een meter met een terugdraaiende teller. Een terugdraaiende teller is enkel toegelaten bij installaties met een maximaal vermogen van 10 kVa. Tellers van gezinnen of particuliere producten zijn doorgaans terugdraaiende tellers.

Wie rekent het prosumententarief aan? 

Het prosumententarief zit vervat in de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur. Die ontvang je maandelijks van je energieleverancier (bijvoorbeeld Engie, Luminus, Eni, Essent, Lampiris,…). Die stort dit bedrag vervolgens door aan de netbeheerder.  Het tarief wordt bepaald door je netbeheerder. Je netbeheerder kan je echter niet kiezen. Doorgaans is er maar één netbeheerder actief per regio of postcode. 

Hoeveel bedraagt het prosumententarief? 

Het prosumententarief wordt bepaald door de capaciteit van je omvormer, en niet door je zonnepanelen of je elektriciteitsproductie of -afname. De tarieven per netbeheerder vind je in de tabel hiernaast.

Het prosumententarief verschilt per netgebied en is afhankelijk van het vermogen van je omvormer(s). Hoe meer vermogen, hoe meer prosumententarief je betaalt. Om te weten hoeveel je moet betalen, vermenigvuldig je het vermogen van de omvormer(s) (kW-vermogen) met het tarief* bepaald door je netbeheerder (zie tabel hieronder).

Fluvius Limburg         79,64 euro per kW per jaar
Fluvius West              76,51 euro per kW per jaar
Fluvius Antwerpen    86,31 euro per kW per jaar
PBE                             91,52 euro per kW per jaar
Gaselwest                 105,94 euro per kW per jaar
Fluvius Antwerpen    84,62 euro per kW per jaar
Imewo                        86,55 euro per kW per jaar
Fluvius Antwerpen    85,22 euro per kW per jaar
Iverlek                        87,42 euro per kW per jaar
Intergem                    72,29 euro per kW per jaar
Sibelgas                  100,77 euro per kW per jaar

*Tarieven voor 2020, info via de VREG.

Klik hier voor een vrijblijvende offerte-aanvraag van een erkend installateur.

Heb je het antwoord gevonden?